Den typen av resmål – Maldiverna 2010

Det första tecknet måste ha varit att piloterna flög barfota. Inget jag sett, läst eller haft orealistiska fantasier om, gav en lika bra vink om vad Maldiverna skulle erbjuda som att stiga ombord sjöflygplanet och se piloterna hoppa in och starta i kortärmad skjorta och shorts … och barfota. Det är liksom den typen av resmål.

 Maldiverna består av 1192 öar. Vi reste till en av dem: Kuredu. Vi kom från Indien, med sina konstanta ljud, sin intensitet och sin något oförstående inställning till sophämtning, så det är möjligt att vi var extra mottagliga för paradisisk ö-karisma. Det är även möjligt att vår objektivitet trubbades av ytterligare för att Kuredu Island Resort var överbokade och vi därför blev uppgraderade från Beach Bungalow till Water Villa. Var vi egentligen förmögna att göra en saklig bedömning av ön? Jag vet inte och jag bryr mig inte – vi var på Maldiverna i en Water Villa, hur kan saklighet vara relevant?

Den reklamare som har Maldiverna på sitt bord måste ha världens slappaste jobb, för naturen har gjort jobbet åt dem. Sanden är verkligen så vit att du bländas när du tar av dig solglasögonen för att ta dig ner till vattnet. Vattnet är blått och fyllt av förvirrade och färgglada fiskar, loja småhajar och graciösa havssköldpaddor. Havsytan gnistrar i solskenet, luften är varmljummen och eftersom närmsta grannhotell ligger på en annan ö så är det fridfullt. Kuredu är en förhållandevis stor ö, men inte större än att man kan strosa runt hela ön på knappa 40 minuter, så även om hotellet var fullt så fanns ingen trängsel. Det var egentligen bara i restaurangen och i baren som andra gäster kom närmare än 20 meter, och den enda plumpen i det paradisiska protokollet var de feta tyskarna som i baren generöst visade upp sina svettiga valk-arealer endast iförda minimala Speedos.

Så, vad gör man här? Inte mycket. Det finns förvisso lite vattenaktiviteter, spa, några korta golfhål och en handfull småbutiker, men det vi ägnade oss åt var framför allt sanden, vattnet och friden. Dagarna gick i vilopuls, från morgondopp och frukost, strand och sol, via bad, havssköldpaddor och fiskstim, till lunch, solstol, fler fiskar, solnedgång och middag. Ett potpurri av lättja, sorglöst sammanhållet av vitt vin med is. Nästa dag: Vakna. Upprepa.

Maldiverna består som sagt av 1192 öar. Det innebär att det bara är 1191 kvar att besöka. För jag visste redan fem minuter efter vi lagt till med sjöflygplanet vid piren, att jag måste, måste tillbaka. Det är, som sagt, den typen av resmål.

—————————–

Vi fixade flyg själva från Trivandrum, eftersom vi även rest runt i Indien, men vi bokade hotell via Ving.

Bästa stränder (DN) har dock missat Maldiverna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.